Skip to main content

Воден, сепак, е светски познат по производство на овошје. Тука се произведуваат познатите цреши на Воден, како и праски, киви, сливи, капини, кајсии, смокви, јаболка и круши. Производите на Воден се препознати по својот квалитет и имаат одлична хранлива вредност и вкус, која генерално се должи, освен на вршењето на добри земјоделски практики, на добриот квалитет на ресурсите за вода. Референтна точка за светски познатиот термин "Македонија за овошјето" или разноврстни овошја, на најговорените јазици во светот Воден е познат од времето на Мида за квалитетот на неговото овошје.

Производствениот сектор е подеднакво важен во процесот на обработка на производство. Многубројни организирани земјоделски задруги со сертифицирани погони и неколку женски задруги се одговорни за транспортот на свежите производи, конзервираните производи и производство на слатки, џемови и други овошни производи (сокови, локуми, ликери и сл.)

Во поширокиот регион на Воден работат млекарници за производство на сирење, но и на познатото биено сирење "баѕос", погони за месо и сувомеснати производи, фабрики за тестенини, винарски визби и фабрики за производство на млечни производи (јогурт).

Заштитниот знак, сепак, за Воден се црешите. "Црешите на Воден" или "цреши Водена" се одлгедуваа во Воден, во времето на Александар Велики, кој ги донесе од Азија, а многу писатели  ги споменуваат црешите на Воден во своите текстови,  како Стратис Миривилис и Менелаос Лудемис, и поетите Костас Кариотакис и Маркос Мескос. Сортите на цреши како на пример познатите "крцкави воденски", познати уште и како "цреши воденски" се консумираат на домашниот пазар, но исто така и се извезуваат во странство. Не е случајно, што Улиците на црешата му припаѓаат на Воден, покажувајќи ја поврзаноста на местото со неговото производство и со неговата богата водна природна средина.

youtube video