Skip to main content

Вода и оган се две од четирите класични елементи обично се однесува на концепти во Античка Грција, земја, вода, воздух, оган и етер, кои се предложени да се објасни природата и сложеноста на целата материја во однос на поедноставен супстанции. Древните култури во Египет, Вавилон, Јапонија, Тибет и Индија имале слични листи, понекогаш се однесува на локалните јазици на "воздух", како "ветер" и петти елемент како "празнина". Системот Кинески Ву Ксинг листи Wood (木 MU), Пожар (火 huǒ), Земјата (土 tǔ), Метал (金 Џин) и вода (水 shuǐ), иако овие се опишани повеќе како енергии или транзиции од видовите на материјал.

Овие различни култури, па дури и индивидуални филозофи се многу различни објаснувања во врска со нивните особини и како тие се однесуваат на забележливи феномени како и космологија. Понекогаш овие теории се поклопуваат со митологија и се олицетворени во божества. Некои од овие толкувања се вклучени атомизам (идејата на многу мали, неделиви делови на материјата), но други интерпретации смета на елементи за да биде делив на бескрајно мали парчиња без да се менува нивната природа.

Додека класификација на материјалниот свет од страна на античките Индијанци и Грците во воздух, почва, оган и вода беше повеќе филозофски, во Средниот научници од Блискиот Исток Исламската Златното доба користи практични, експериментални набљудување за класифицирање на материјали. Во Европа, на античкиот грчки систем на Аристотел еволуирале малку во средновековниот систем, кој за прв пат во Европа, станаа предмет на експериментални верификација во 1600, за време на научна револуција.

Вода и оган се основните елементи за индустриската револуција

youtube video